Generációváltás

Profi megoldások hazai vállalkozásoknak

Generációváltás– a felkészüléstől a megvalósításig

Családi vállalkozása generációváltás előtt áll? Cégeladáson gondolkozik?
Nem tudja, merre induljon, hogy ilyen esetben mik lennének a szükséges lépések?
Szeretné a jövőben is biztos kezekben tudni családi vállalkozását?
A vállalati értékek megőrzése kiemelten fontos Önnek?
A külső generációváltás egy olyan, a gyakorlatban is működő megoldás, amellyel rendkívül hatékonyan megoldhatóak a felsorolt helyzetek.

Generációváltás külső vezető bevonásával

Maximálisan hiszünk a tulajdonosi értékteremtésben. A generációváltás előtt álló hazai vállalkozásokba saját tőkéből fektetünk be, hogy mi magunk őrizhessük és fejleszthessük tovább ezt az értéket, egyedi és személyre szabott megoldásokkal.

Cégutódlás családon belül

Az ideális eset, mikor a vállalkozás vezetését egy fiatalabb családtag veszi át. Azonban gyakran előfordul, hogy nincs megfelelő utód, vagy ő más utat választott magának. A külső generációváltás lehetőséget biztosít, hogy az évtizedek alatt felépített “vállalkozói örökségre” tovább lehessen építkezni.

A cég részleges vagy teljes értékesítése

A külső generációváltás sem jár feltétlenül a cég teljes értékesítésével. Tudjuk, hogy az utódlás megvalósítása érzelmileg is hosszú, nehéz folyamat. Ha szívesen foglalkozna stratégiai szinten tovább a céggel, akkor részleges kivásárlással, társtulajdonosként erre lehetősége lesz.

Személyre és cégére szabott, egyedi megoldások

Megőrizzük cége vállalati kultúráját

A legtöbb cég életében eljön az a pillanat, amikor az alapító-tulajdonos elérkezettnek látja az időt, hogy hátralépjen, ilyenkor pedig egy új vezetőnek adja át a stafétabotot. A Glatz Capital generációváltás előtt álló vállalatoknak nyújt hatékony tőkebefektetési és szervezetfejlesztési megoldásokat. Levesszük a cégutódlás minden gondját a válláról: egyszerre biztosítunk részleges vagy teljes kivásárlást, építünk professzionális menedzsmentet, illetve optimalizáljuk cége működését, megőrizve a vállalati értékeket. Szolgáltatásainkkal a generációváltás, cégöröklés teljes spektrumát lefedjük.

Ha szeretné, hogy nemzedékeken át virágozzon az, amit létrehozott
Ha szeretné több évtizedes vállalkozói munkáját biztos kezekre bízni
Ha cége eladása után is szeretne részt venni a stratégiai döntéshozatalban
Évtizedek munkája

Amikor elérkezik a generációváltás ideje

A hazai családi vállalkozások jelentős részét évtizedek áldozatos munkája virágoztatta fel. Teljesen érthető, hogy a cégtulajdonosok az egyik legfőbb értékükként, szinte gyermekükként tekintenek a vállalkozásukra, és nem szívesen adják át másnak az irányítását. Ez azonban előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik. Minden tulajdonos életében elérkezik az az idő, amikor egészségügyi, családi vagy egyéb okok miatt teherré válik számára a cége operatív vezetése. Vannak, akik nem érzik motiváltnak magukat a vállalkozásuk modernizálására és a 21. századi mintákat követő menedzsment kiépítésére, mások szabadságra, zavartalan nyugdíjas évekre vágynak, melyeket a családjukkal, unokáikkal tölthetnek.

Sokszor azonban hiába születik meg az elhatározás a generációváltásra, a megvalósítás a legtöbb esetben nehézségekbe ütközik. Az esetleges utód hiánya, netán motiválatlansága vagy éppen alkalmatlansága mellett érzelmi akadályok is felmerülhetnek. A cégtulajdonosok – érthető okokból – gyakran nehezen lépnek ki a cégvezetői szerepből, és ugyan maguk sem veszik észre, de a visszavonulásuk után is benne ragadnak a cégben végzett operatív munkában, esetleg a háttérből igyekeznek irányítani a következő generációt. Az utódok így esélyt sem kapnak a saját elképzeléseik kibontakoztatására, azt érzik, hogy az elődjük alkalmatlannak gondolja őket, ez pedig olyan konfliktusokhoz vezethet, melyek a családi kapcsolatokra is rányomhatják a bélyeget.

Generációváltás kihívásai

A valóság és a stasztikai különbségek

A magyarországi generációváltás sajátos kihívásai

Hazánkban történelmi okokból nehéz pozitív példát, elleshető mintát találni a sikeresen megvalósult belső generációváltásra. Hiába van a magyar vállalkozások elsöprő többsége családi tulajdonban, ezek jelentős részénél csupán a 2020-as években kerül napirendre az első utódlás. Mivel a családi cégkultúra a nyugati országokkal ellentétben hazánkban nem tudott kiépülni, a generációváltásra tett kísérletek jelentős része kudarcba fullad, az érintett vállalkozások pedig rövid időn belül csődbe mennek.

Sajnos azonban a megfelelő minta megléte sem mindig garancia a sikerre. Hiába erősebb a családi cégtudat Nyugat-Európa egyes országaiban, ahol a következő generációkat sok esetben tudatosan vonják be a cégvezetésbe, az ő statisztikáik is azt mutatják, hogy családi kézben lévő vállalkozások mindössze 20-30%-a éli túl a belső generációváltást.

Családi cégutódlás dilemmák

Amikor a családtagok nem motiváltak a cég továbbvitelére

Érhető, ha a cégtulajdonos olyasvalakire bízná a vállalkozását, akiről maga is úgy véli, hogy képes megőrizni a vállalati értékeket. Nem véletlen, hogy sok cégvezető a saját rokonai között keresi az utódját. Ugyanakkor a következő generáció – ha egyáltalán találni alkalmas jelöltet a családban – nem mindig lelkesedik a cég továbbvitelének gondolatáért. Különösen nehéz helyzetben vannak azok az utódok, akik egy váratlan esemény miatt egyik napról a másikra „öröklik meg” a céget, anélkül, hogy felkészültek volna rá, mivel is jár pontosan egy vállalkozás vezetése.

A cégtulajdonosoknak el kell fogadniuk, hogy vannak, akik nem vágynak a cégvezetéssel járó kötöttségekre, más területen, netán más országban szeretnének érvényesülni, esetleg nem érzik magukat alkalmasnak a cégvezetésre. Ha az utódlásra törekvő tulajdonos ilyen esetben is forszírozza a belső generációváltást, az nem csupán a vállalkozás hanyatlásához, hanem a rokoni kapcsolatok elmérgesedéséhez is vezethet.

Ilyen esetekben merül fel egy optimálisabb alternatívaként a külső generációváltás, azaz a cégeladás. Pontosan tudjuk, hogy cégutódlás egy érzelmileg is megterhelő folyamat, melyet tovább nehezít, hogy sok vállalkozó nem tudja, hogyan, miképp lenne érdemes belekezdenie. Cégünk mindezeket figyelembe véve nyújt átfogó segítséget a generációváltásban.

A Glatz Capital személyre szabott megoldásai a generációváltás kihívásaira

Hogyan támogatja a Glatz Capital a cégutódlás előtt álló vállalkozásokat

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező cégünk személyre és vállalkozásra szabott, teljes körű megoldásokat kínál a generációváltás előtt álló vállalkozások tulajdonosai számára. Mi nemcsak az utódlás komplex megvalósítására törekszünk, hanem szem előtt tartjuk a tulajdonos egyéni igényeit és nem hagyjuk figyelmen kívül a céghez fűződő érzelmeit sem. Kiterjedt kapcsolati rendszerünknek köszönhetően kiemelt figyelemmel és körültekintéssel tudunk eljárni az új cégvezető kiválasztása során.

A generációváltás első lépéseitől kezdve teljes körű támogatást nyújtunk a cégtulajdonosok számára, és hosszú távú, gyümölcsöző partneri kapcsolatok kialakítására törekszünk. Bátran ránk bízhatja a cégutódlás során régóta magára váratóSzöveg beírásához kattintson ide. működésoptimalizálást, a professzionális menedzsment kiépítését, valamint a részleges vagy teljes kivásárlás részletekbe menő megtervezését és lebonyolítását. Célunk, hogy ezeket a folyamatokat összehangoltan valósítsuk meg, mivel úgy gondoljuk, hogy ez az eredményes generációváltás egyik kulcsa.

Több évtizdes tapasztalat
Teljeskörű támogatás
Kiemelt figyelem
Finom átmenet a teljes eladástól a részleges kivásárlásig

Fokozatosan megvalósított cégátadás

Egyetlen tollvonással végleg lemondani egy teljes cégről nehéz és fájdalmas döntés lehet a tulajdonos számára. Ezzel mi is pontosan tisztában vagyunk, ezért minden esetben igyekszünk megtalálni azt az opciót, amely nemcsak az anyagi szempontokat figyelembe véve optimális az alapító-tulajdonos számára, hanem az egyéni igényeket is maximálisan figyelembe veszi.

A közhiedelemmel ellentétben a cégeladás nem minden esetben jár a vállalkozás teljes körű értékesítésével, hanem lehetőség van részleges kivásárlásra is, ha Ön társtulajdonosként továbbra is részt szeretne vállalni a cége stratégiai irányításában. Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a cégeladás folyamata ne egyik napról a másikra menjen végbe, hogy az így biztosított átfedés könnyebbé tegye a részleges vagy teljes elválás feldolgozását. Ezáltal a tulajdonosok válláról folyamatszerűen kerülnek le a cégvezetéssel járó terhek, miközben több évtizedes tapasztalatukkal és a vállalati kultúrát érintő, beható ismereteikkel továbbra is hozzájárulhatnak a vállalkozás vezetéséhez.

A Glatz Capital komplex megoldásai az értékek és folytonosság fenntartásáért

A cégkultúra megőrzése az utódlást követően is

Számos vállalkozó érthető okokból arra vágyik, hogy az életműve, a cége az utódlás után is az általa kialakított vállalati értékeket képviselve virágozzon tovább. Sokan félnek, hogy ez külső generációváltás során nem tud megvalósulni, ezért ha nem találnak megfelelő tulajdonos jelöltet a rokonságban, hajlamosak az utolsó pillanatra hagyni a cégutódlás megszervezését. Mi azt valljuk, hogy a generációváltásnak nem kell egy jogi nehézségekkel járó, elkapkodott, érzelmileg is megterhelő folyamatnak lennie. Egy jól időzített, megfelelően megtervezett cégutódlás képes lehet új perspektívákat nyitni a vállalkozások és a tulajdonosaik számára is. A Glatz Capital csapata a régi alapokra és értékekre építve ad új lendületet a generációváltás előtt álló cégeknek, mivel úgy véljük, hogy ezek mentén lett eredményes a vállalkozás. Nem csupán tőkebefektetéssel és szervezetfejlesztéssel kapcsolatban nyújtunk segítséget, hanem komplex megoldásokkal törekszünk a vállalati értékek megőrzésére és a folytonosság fenntartására is.

Maximálisan megértjük és kiemelkedő empátiával kezeljük azoknak a cégtulajdonosoknak az ügyét, akik rettegnek a generációváltástól, mert attól tartanak, hogy a hosszú évtizedek alatt felépült vállalkozásuk cégkultúrája és belső értékei veszélybe kerülnek az utódlás során. Elengedhetetlennek tekintjük, hogy az átadás előtt megismerjük a céget és pontosan meghatározzuk annak értékeit, hiszen csak így találhatjuk meg a legalkalmasabb utódot. Hiszünk a vállalati kultúra kohéziós erejében, a tulajdonosi értékteremtésben és a generációkon átörökíthető értékrend fenntartásában.

Szeretné olyan csapatra bízni magát a generációváltás teljes folyamata során, amely nem csupán leveszi a válláról a cégutódlással járó nehézségeket, hanem komplex és személyre szabott megoldásokat kínálva a vállalkozása értékeit is megőrzi? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Önnek fontos a vállalkozása jövője?

Ha gondolkodik a generációváltáson

de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Az értékrendjét és vállalati kultúráját tiszteletben tartva segítünk megtalálni a legoptimálisabb megoldást.

Küldjön Üzenetet

Cégünk hosszú távú partnerként áll az Ön oldalán, legyen szó részleges kivásárlásról, vagy a cégvezetés átadásáról.

    Szolgáltatásaink

    Cégünk a generációváltásban kínál komplex támogatást, megtartva a vállalati kultúrát és értékrendet. Hosszú távú partnerként kínálunk befektetési megoldásokat, beleértve a részleges kivásárlást is, amely lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy továbbra is részt vegyen a cég működésében.